Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet tähän työnhakijoita usein askarruttavia kysymyksiä. Lue rekrytointikonsulttiemme vastaukset ja vinkit kuinka menestyt parhaiten työnhaussa.


Millainen on hyvä työhakemus?

Työhakemuksen tarkoitus on vakuuttaa työnantaja osaamisestasi ja sopivuudestasi avoimeen työpaikkaan. Työnantajaa kiinnostaa, miksi juuri sinä sopisit avoimeen tehtävään parhaiten. Tuo siis hakemuksessa esille selkeästi vahvuuksiasi kyseiseen tehtävään, mielenkiinnon kohteitasi ja asioita, jotka sinua motivoivat. Laadi ilmoitus huolella, kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen ja hyvään muotokieleen. Muista myös kohdistaa hakemus tietylle työnantajalle ja tiettyyn tehtävään. Samaan työpaikkaan saattaa olla jopa satoja hakijoita, pyri kirjoittamaan hakemus, joka erottu eduksesi.

Kannattaako avoimen hakemuksen jättäminen?

Kyllä kannattaa, ellei sivustolla ole avoinna juuri sillä hetkellä sinua kiinnostavaa työpaikkaa. Työnantajat käyvät jatkuvasti läpi avoimia hakemuksia. Kerro avoimessa hakemuksessa minkälaisesta työstä olet kiinnostunut ja minkä tyyppiset työtehtävät motivoivat sinua. Joko asiakasyritys tai me olemme sinuun yhteydessä mikäli Qverkiin ilmaantuu sinulle sopiva työpaikka.

Kuinka tulen valituksi työhaastatteluun?

Avoimeen tehtävään potentiaaliset hakijat kutsutaan työhaastatteluun aina hakemusten perusteella. Sen vuoksi kannattaa nähdä vaivaa hakemuksen laatimiseen ja täydentää huolellisesti kaikki tarvittavat kohdat työkokemus- ja koulutustietoineen. Tarkat ja laajat tiedot sähköisessä työnhakulomakkeessa auttavat työnantajaa arvioimaan osaamistasosi ja vahvuutesi muihin hakijoihin nähden.

Kannattaako minun hakea paikkaa, vaikka en täytä kaikkia ilmoituksessa mainittuja valintaperusteita?

Jos täytät yli puolet edellytetyistä ominaisuuksista, sinun kannattaa hakea paikkaa. Mikäli pääset haastatteluun, voit kertoa mitä muita vahvuuksia sinulla on tehtävää ajatellen ja mitkä asiat tehtävässä sinua motivoivat.

CV:ssäni on aukkoja. Miten kerron parhaiten osaamisestani, jota ei lue CV:ssä?

Harvalla on täysin aukoton CV ja katkeamaton ura CV:ssä. Jos sinulla on pätkätöitä ja aukkoja CV:ssä, voit kertoa ajasta ja tapahtumista, jonka vuoksi olet ollut pois työ- tai opiskeluelämästä. Jopa työttömänäkin voi kehittää itseään, osaa osaamistaan ja ammattitaitoaan. Oletko käynyt kursseilla, opiskellut omaehtoisesti, verkostoitunut, tehnyt vapaaehtoistyötä tai tehnyt jotain muuta sellaista, jota voit nostaa esille CV:hen? Rekrytoijatkin ovat ihmisiä, ymmärrämme erilaisia elämäntilanteita. Oleellista on se, mitä olet ajasta oppinut ja kuinka voit hyödyntää oppimaasi työelämässä.

Miten työnhakuprosessi etenee hakemuksen lähettämisen jälkeen?

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat heti vahvistuksen, että olemme vastaanottaneet hakemuksesi. Tämän jälkeen tiettyyn työhön kohdistettu hakemus menee työnantajan luettavaksi ja niiden perusteella kutsutaan potentiaalisimmat henkilöt haastatteluun. Hyvän rekrytointitavan mukaisesti kannustamme asiakasyrityksiämme ilmoittamaan jokaiselle hakijalle hakijaa koskevista jatkotoimenpiteistä, mutta Qverk ei voi taata henkilökohtaista yhteydenottoa joka tilanteessa.

Mistä tiedän, milloin hakuaika päättyy? Voiko työpaikkaa hakea vielä hakuajan jälkeen?

Hakuilmoituksessa on ilmoitettu hakuajan viimeinen päivä. Toisinaan ilmoitus poistuu jo ennen hakuajan päättymistä. Se johtuu siitä, että työpaikkaan on jo valittu sopiva työntekijä tai vahvat ehdokkaat, joiden kanssa prosessia jatketaan eteenpäin. Yleensä hakemuksia käsitellään jo hakuajan ollessa käynnissä, joten paikkaa kannattaa hakea välittömästi. Kun hakuaika on ummessa, ei lähetettyjä työhakemuksia enää huomioida.

Käytetäänkö haastattelussa persoonallisuustestejä?

Toisinaan haastatteluissa käytetään lyhyitä persoonallisuustestejä, jotka hakija tekee haastattelun ohessa tai sen jälkeen. Testeillä voidaan arvioida esimerkiksi työnhakijan tunnollisuutta, ulospäin suuntautuneisuutta tai muita luonteenpiirteitä, jotka voivat helpottaa tai haitata pärjäämistä tietyssä tehtävässä.

Kuinka pärjään hyvin haastattelussa?

Työhaastattelu on monille hakijoille jännittävä paikka. Ihan turhaan. Hyvä valmistelu puolittaa jännittymisen. Ennen haastattelua kertaa työpaikan pääpiirteet sekä palauta mielessäsi asiat, joita haluat sanoa ja pohdi kysymyksiä, joita haluat esittää työpaikkaan liittyen. Haastattelussa sinulla on mahdollisuus kertoa tarkemmin ansioluettelostasi ja selventää omaa osaamistasi.
Muista, että kehon kielellä, ilmeillä ja eleillä kerrot itsestäsi paljon. Vaikka sinua hermostuttaisi, älä heiluttele jalkoja, haro hiuksiasi tai pure huultasi. Sen sijaan kuuntele, mitä sinulta kysytään ja mieti rauhassa vastaukset. Ole vastatessasi rehellinen. Varaudu myös yllättäviin kysymyksiin. Haastattelija saattaa esimerkiksi testata kielitaitoasi vaihtamalla kieltä. Haastattelussa pärjää parhaiten olemalla hyvin levännyt ja valmistautunut.

Jos minua ei haastattelun jälkeen valita työhön, voinko hakea Qverkin kautta muita paikkoja?

Kyllä voit ja sinun kannattaakin olla aktiivinen yhteydenpidossa. Hyväkin hakija voi jäädä työllistymättä tehtävään, jossa on ollut runsaasti hyviä hakijoita. Aktiivinen hakeminen ja periksi antamaton asenne voivat tuoda sinulle työpaikan jo seuraavalla kerralla.

Vastasimmeko kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiisi?

Jos sinua askarruttaa jokin Qverkin hakuprosessiin liittyvä asia, olethan meihin suoraan yhteydessä.